Ongewenste woningbouw bij de Volkssterrenwacht Observeum te Burgum

Er zijn plannen voor woningbouw bij Volkssterrenwacht/Streekmuseum Observeum te Burgum. Als deze worden uitgevoerd dan wordt het voortbestaan van Observeum ernstig bedreigd. Door lichtvervuiling en beperking van het zicht rondom de telescoop zal het waarnemen drastisch worden beperkt, zo niet onmogelijk worden gemaakt. De enige Volkssterrenwacht van Friesland met de unieke Miedema-telescoop, belangrijk voor jong en oud (scholieren!), zou dan verdwijnen. Help mee om deze bouwplannen te keren door het tekenen van de volgende petitie: https://observeum.petities.nl.

Oud-penningmeester Albert Lefferts overleden

Op 17 januari is, op de leeftijd van 75 jaar, Albert Lefferts overleden. Albert werd in het jaar 2014 penningmeester van de vereniging en oefende vervolgens zijn bestuursfunctie zeer nauwgezet uit. Met zijn grote kennis en belangstelling voor weer- en sterrenkunde was hij een drijvende kracht in het bestuur. Ten gevolge van zijn afnemende gezondheid moest hij, zéér tegen zijn zin, het penningmeesterschap beëindigen in 2019. We verliezen in hem een aimabel mens die zich met veel enthousiasme heeft ingezet voor onze vereniging.

Wicher van der Heide (voorzitter Vereniging Gemma Frisius)

Weer een bijeenkomst op 29 januari??

Er bestaat een kans dat de geplande bijeenkomst op 29 januari in het Oranje Hotel te Leeuwarden kan doorgaan mits er corona-versoepelingen komen op 25 januari. Nog even afwachten dus. Het programma begint om 14.00 uur met uitleg en demonstratie van de zelfbouw-spiegeltelescoop van Meindert de Jong, de huidige penningmeester van de vereniging Gemma Frisius. De hoofdspreker van deze middag is niemand minder dan Prof. Ed van den Heuvel, emeritus-hoogleraar Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit van Brussel. Hij heeft talloze binnen- en buitenlandse onderscheidingen mogen ontvangen. De titel van zijn voordracht is: ‘De mogelijkheid van intelligent leven in het heelal’.