Jurjen Boersma vertelde ons deze keer over het problematische begin van de ruimtevaart. Het Ranger programma werd pas in de laatste fase succesvol. Ook gaat het over de ruimtevaart van nu en niet álle ontwerpen kunnen Jurjens goedkeuring wegdragen. Sommige worden vergeleken met rechtopstaande beschuitbussen en onstabiele frisdrankflessen. (klik op onderstaande foto voor een duidelijker beeld)
Thijs van der Hulst laat ons een tekening van een reusachtige radiotelescoop zien die onmogelijk gebouwd kan worden maar vele kleinere radiotelescopen kunnen een stuk van de capaciteit van de reusachtige radiotelescoop overnemen. Het ‘under construction’ zijnde project SKA doet precies dát. Uiteindelijk zullen duizenden ontvangers in Australië en Zuid-Afrika met elkaar in verbinding staan en naar de zwakke straling van waterstof zoeken.
Met radiotelescopen worden kaarten van het universum gemaakt en Thijs van der Hulst toont ons een van deze kaarten met daarnaast een kaart van hetzelfde stukje universum met zichtbaar licht. Waar op de kaart met zichtbaar licht op bepaalde plekken niks te zien is blijkt op de kaart die met de radiotelescoop gemaakt is wél een en ander te zijn. Wolken van waterstofmoleculen staan aan de oorsprong van stervorming.