Kijktip Omrop Fryslân over Eise Eisinga: woensdag 8 december 20.30 uur

De Thúsakademy organiseert in de decembermaand drie colleges onder het thema ‘De mythe voorbij’. Drie wetenschappers komen colleges geven over de verhalen achter mythes die zij hebben onderzocht en de nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd. Woensdag 8 december gaat Omrop Fryslân van start met wetenschapshistoricus Arjen Dijkstra als spreker, die onderzoek heeft gedaan naar Eise Eisinga. Wat weten we nou eigenlijk over hem, behalve dat hij het Planetarium heeft gebouwd? Eise Eisinga: de man die in alle stilte en bescheidenheid een wonderbaarlijk planetarium bouwde, omdat hij als enige niet geloofde in de apocalyptische preken van een dominee die zonder verstand van zaken het einde van de wereld voorspelde.Het verhaal verder onderzocht Arjen Dijkstra verbaasde zich erover dat dit bekende verhaal nooit verder is onderzocht. Hij dook erin, ploos archieven door, zocht correspondentie en bewijsstukken uit de 18e eeuw. Dat levert heel veel nieuwe informatie op, die de mythe van de eenzame strijder uit Franeker flink voorbij gaat.

Vragen stellen. Heb jij een vraag over de inhoud van het college, of wil je reageren? Dat kan! Stuur jouw vraag tijdens het college door naar 06 –21 43 79 06. Dan probeert Bart Kingma, gastheer van de avond, antwoord te krijgen op jouw vraag.

Thúsakademy ‘De mythe voorbij’ over Eise Eisinga is woensdag 8 december om 20.30 uur live op televisie te zien bij Omrop Fryslân.