Naar aanleiding van de online-lezing van Meindert de Jong op 24 oktober (zelfbouw Newton-telescoop) stuurde Fetze Tigchelaar het volgende bericht:
Al enkele jaren bezit ik een Newton sterrenkijker. Het is een Skywatcher 12 inch in een Dobson-opstelling. Pas onlangs is hij goed afgesteld met behulp van een plastic dop van een Dreft afwasmiddel flaconfles, met een kijkgaatje. De kijker was door de vorige eigenaar reeds afgesteld met een bijgeleverde laser collimator. Hoe ik ook na stelde, de kijker gaf niet een duidelijk scherp beeld. De collimator bezat, achteraf gezien, een afwijking want de rode lichtstraal stond niet precies in het verlengde van de oculair- houder. (Met ronddraaien in de oculair-houder maakte hij een kleine cirkeltje op de grote spiegel). Dit euvel kan ook worden bijgesteld d.m.v. van minuscule schroefjes, maar voordat dat klaar was, waren de batterijen leeg, hield de laser er mee op en kon ik na inbrengen van nieuwe batterijen opnieuw beginnen. Dit heeft zich een paar keren herhaald.
Tot ik een tijdje terug een schroefdop van een Dreft flacon in handen kreeg met een kijkgaatje van 2,5 mm. Ik heb de schroefdop van het afsluitdopje ontdaan en het deel met kijkgaatje op een oculair-buisje geplakt. (zie foto’s)
Nu kijk ik, overdag met de zon in de rug, door de dop naar de grote spiegel en de binnenkant met het kijkgaatje tekent zich mooi af. Daarna projecteer ik, met behulp van de stelschroeven van de grote spiegel, dit gaatje precies op het centrum. Dit gaat ook met behulp van een zaklantaarn in het donker, maar dat is om meerdere reden af te raden. Overdag afstellen gaat het beste. Een eenvoudiger en goedkopere methode om een Newton te collimeren is er volgens mij niet en daarover wil ik de leden van vereniging Gemma Frisius graag informeren.
Fetze Tigchelaar