Gravitatiegolven ontdekt!!

En laat nu net op de komende bijeenkomst, 27 februari, Joris van Heijningen bij ons een lezing geven over gravitatiegolven! Jos is wetenschapper en promovendus op het NIKHEF in Amsterdam bij prof. dr. Jo van den Brand en is daarom nauw betrokken bij de ontdekking van de gravitatiegolven. We kunnen dus uit eerste hand deze ontdekking te horen krijgen! Zie ook AGENDA 2015/2016.
De lezing van Joris begint omstreeks 15.00 uur (dus ná de ALV) en eindigt om ongeveer 17.00 uur.

Start van de waarneemgroep ASTROFOTOGRAFIE.

Start van de waarneemgroep ASTROFOTOGRAFIE.

Donderdag 17 december was de startbijeenkomst in de sterrenwacht te Burgum. Er kwamen vijftien belangstellenden op af, een mooi aantal.
Gemma Frisius is heel benieuwd naar de komende fotografische resultaten! De foto’s kunnen opgestuurd worden naar Albert van der Sluis,
e-mail: a.vd.sluis@upcmail.nl en dan zijn de foto’s te bewonderen op deze website onder de kop WAARNEMINGEN.

Dick de Vroet heeft van deze bijeenkomst het volgende verslag gemaakt:

Donderdag 17 december ontving Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum, in samenwerking met Vereniging Gemma Frisius, gastvrij belangstellenden uit de regio voor een bijzondere hobby: astrofotografie. Het gaat daarbij om het fotograferen van sterren, zon en planeten, meteoren, kometen en andere lichtende hemelobjecten. Nu kan iedereen wel een fotootje van een heldere ster aan de hemel maken. Maar om bijvoorbeeld een planeet als Jupiter vast te leggen met mooie details moet je toch wat meer weten dan waar de afdrukknop op de camera zit.

Er kwamen ca. 15 belangstellenden op de bijeenkomst af. In de inleiding bleek dat met fotografie details en structuren kunnen worden opgespoord die met het oog niet zichtbaar zijn. Ook niet met een goede amateurtelescoop. Vooral in de diepe ruimte zijn prachtige resultaten te behalen, zoals gastheer Sijtze van Dellen in een presentatie liet zien. De mooie kleuren in de foto’s hebben wel betekenis, maar zijn niet altijd naturel, onthulde hij. Door filters te gebruiken en lang te belichten kunnen ook de fijnere structuren naar voren worden gehaald. Van Dellen had zijn favoriete apparatuur meegebracht, bestaande uit een demontabele camera-telescoop combinatie op een glanzend witte, zware voet. Het gewicht is van belang om onbalans en trillingen tegen te gaan. Sommige beginnende astrofotografen keken gretig naar het mooie instrumentarium.

In de astrofotografie is de digitale camera helemaal ingeburgerd. Dat heeft het voordeel van meeliften met de snelle ontwikkelingen en beschikken over steeds meer mogelijkheden. Soms brengen fabrikanten een model uit in een voor de nachthemel aangepaste versie. Zoiets kost natuurlijk iets meer! Ook de telescoop is gemoderniseerd: hij kan door middel van computersturing op het gewenste object worden gericht en automatisch meedraaien met de sterren.

Dick de Vroet van Gemma Frisius gaf een overzicht, waaruit bleek dat ook met een goede, maar toch betaalbare, camera op een driepootstatief veel te bereiken is. Het fotograferen van meteoren, een komeet, samenstand, sterbedekking door de maan, poollicht enz. kan met een camera fraaie resultaten opleveren. Het komt zelfs voor dat iemand met het cameraatje van een smartphone al een mooi plaatje scoort.

De te vormen groep legt de nadruk op activiteiten, van elkaar leren en presenteren van resultaten. Elke maand komen er nieuwe foto-opdrachten en proberen leden een stapje verder te komen met hun hobby. Speciale kennis wordt zoveel mogelijk gedeeld.

De derde spreker, Henk Nieuwenhuis uit Franeker, is onlangs nog in het tv-programma Heel Nederland kijkt Sterren door astrojournalist Govert Schilling uitgeroepen tot de beste maantekenaar van Nederland. Henk is vooral geïnteresseerd in maan en planeten, en hoewel hij geregeld foto’s maakt is het schetsen van maankraters of het tekenen van oppervlaktedetails op Mars, Jupiter of Saturnus zijn specialiteit. Hij staat hiermee in een traditie, van astronomen uit een tijdperk van vóór de fotografie tot de ‘artist impression’ voorstellingen van zogenaamde exoplaneten. Wie dat wil, kan bij hem aankloppen om tips.

Uit de ingevulde vragenlijst bleek dat de meerderheid van de aanwezigen wel voelt voor aansluiting bij de groep. Het idee om elkaar te stimuleren en samen meer te kunnen bereiken dan alleen, sprak wel aan. Ook de sfeer en even los komen van de dagelijkse beslommeringen staan op het verlanglijstje. De initiatiefnemers gaan nu de ideeën omvormen tot een plan dat aan de besturen wordt voorgelegd en komen binnenkort, in principe medio januari 2016, tot een vervolgstap.

Intussen is een volgende werkbijeenkomst afgesproken: donderdag 28 januari, om 19:45 u. Wie de eerste bijeenkomst heeft gemist maar overweegt toch nog mee te willen doen, kan zich melden bij Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum.

(tekst: Dick de Vroet, i.s.m. Sijtze van Dellen en Henk Driessen)