AGENDA 2005/2006

September 2005

Klimaatveranderingen

(24 september)

Dr. A.P. van Ulden

Abstract

Van deze lezing is nog geen abstract ontvangen.

Oktober 2005

Spannend ruimteonderzoek

(29 oktober)

Drs. N. de Kort

Abstract

Van deze lezing is nog geen abstract ontvangen.

November 2005

Astrofotografie

(26 november)

A. van Duin

Abstract

In deze lezing zal worden ingegaan op astrofotografie in de ruimste zin van het woord.

Aan bod komen onder meer de “natte” fotografie op negatief- en diafilms, het gebruik van digitale fotocamera’s, astronomische CCD-camera’s en webcams.

Het belang van het scherpstellen van de optiek en de afstelling van zowel de telescoop als de montering worden behandeld. Verder zal worden gesproken over het volgen en corrigeren tijdens het maken van opnamen met lange brandpuntsafstanden en lange belichtingstijden. Er kan erg veel mis gaan tijdens het maken van een lang belichte opname. Hiervan zullen natuurlijk ook enkele voorbeelden worden getoond.

Met de komst van de digitale fotografie is de Doka niet meer nodig. Dit betekent echter niet dat het bewerken van de beelden eenvoudiger en minder tijdrovend is geworden !

Uiteraard komt ook het bewerken en kalibreren van opnamen uitgebreid aan bod: darkframes, biasframes, flatfields, lightframes en het combineren van meerdere opnamen om tot een goed gekalibreerd resultaat te komen. Hiervoor wordt voornamelijk de “Iris“-freeware gebruikt. Van deze bewerkingen zal een demonstratie worden gegeven.

Ook het bewerken van met een webcam gemaakte planeetopnamen met Registax (ook freeware) en Photoshop zal gedemonstreerd worden.

Bovenkant document

Landelijke Sterrenkijkdagen

De landelijke sterrenkijkdagen worden éénmaal per jaar georganiseerd door de KNVWS en zijn bedoeld om sterrenkunde onder de aandacht te brengen bij ieder die daar belangstelling voor heeft. Vele (publieks-)sterrenwachten doen hier jaarlijks aan mee. De toegang is in de meeste gevallen gratis maar soms wordt een kleine vergoeding gevraagd. Er worden onder andere films gedraaid, diavoorstellingen gehouden, alles met betrekking tot sterrenkundige onderwerpen. Ook kan men waarnemingen van planeten en sterren doen met behulp van de aanwezige telescopen.

In 2005 worden de landelijke sterrenkijkdagen gehouden op 18, 19 en 20 maart.