Samenwerking van Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum en Gemma Frisius

Betreft: 7e bijeenkomst astrofotografen op donderdag 29 september aanstaande

Beste astrofotografen en overige belangstellenden,

Donderdag  29 september houden we onze 7e bijeenkomst op de Sterrenwacht. Openingstijden: 19:45 – 21:45 uur.  Deze avond is uitstekend geschikt voor donateurs van Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum en anderen die eens vrijblijvend kennis willen maken met onze Werkgroep Astrofotografie!

Als we starten, is de zon al onder, maar de astronomische schemering begint pas om ca. 21:15 u. Kom op tijd, dan is er vooraf even gelegenheid voor bijpraten na de zomerstop. En er is weer gratis cake! Koffie wordt gewoon betaald.                                   

Om 19:45 u beginnen we met de 1e presentatie (ca. 30 minuten) over de unieke eclipsvlucht van Jurjen Boersma¹ naar de Faeröer Eilanden, op 20 maart 2015. Samen met geroutineerd eclipsjager en familielid Hans van der Meer en andere enthousiaste eclipswaarnemers koos Jurjen voor een Duits project: visuele waarneming en fotografie van de zonsverduistering vanuit een speciaal ingericht chartervliegtuig. Ze vlogen naar de totaliteit boven  de wolken, terwijl op dat moment in Burgum niets was te zien door het weer! Om jaloers op te zijn! Maar … je moet er wel iets voor over hebben!

Na Jurjen komt Peter Elzinga met de 2e presentatie (ca. 20 minuten) over fotografie van onweer en bliksems.  Een flitsend onderwerp! Op de flickr-site van onze Werkgroep Astrofotografie is een voorbeeld te zien van een bijzondere bliksemfoto, die Peter maakte: er staat ook een avondregenboog op.  Er is ruimte voor vragen, daarna is er een korte pauze.

Bij helder weer kunnen we naar buiten voor waarneming en fotografie met onze eigen apparatuur. De avond wordt besloten met actualiteiten, waaronder de groepsfoto gemaakt in mei door Pieter Dijkstra, en de oogst aan hemelfoto’s tot en met september. We kijken ook even vooruit in het najaar.           

Clear Skies en tot ziens op de 29e,

Dick de Vroet (secretaris initiatiefgroep astrofotografie)

¹ Jurjen Boersma is secretaris van Vereniging Gemma Frisius